Cum imi controlez dependenta?
23 februarie 2017

In ce consta tratamentul?

Pentru a ne putea da seama de tratamentul necesar pt tine, trebuie sa incepem printr-o analiza si o evaluare. In aceasta faza este determinat tipul dependentei, vechimea, gravitatea, modul in care se manifesta, problema de baza si modul in care va afecteaza sanatatea si comportamentul.

Tratamentul adictiilorse analizeaza din 2 puncte de vedere: medical si terapeutic. In programul nostru de foarte multe ori ele merg in paralel pentru a crea o situatie cat mai usoara pentru parcurgerea procesului terapeutic.

Din punct de vedere medical se analizeaza in ce masura afecteaza starea de sanatate si comportamentul indus de aceasta. Pentru aceasta parte este necesar consultul unu medic de specialitate. In urma evaluarii efectuata de catre acesta va poate recomanda un tratament medicamentos necesar sau , in cazurila mai grave, chiar si o metoda specifica de tratament.

Din punct de vedere terapeutic se analizeaza comportamentul cauzat de dependenta, efectele sursa cat si toate elementele care au contribuit la conturarea acestei probleme.

Trebuie sa stii de la inceput ca adictia nu este cauza in sine a problemelor tale. Ea este doar un efect, un metoda pe care ai gasit-o ca sa faci fata anumitor probleme. Introducem aici termenul de comorbiditate. Acesta inseamna ca sunt prezente mai multe afectiuni la o persoana in acelasi timp, afectiuni care au legatura intre ele.

De exemplu: beau cand sunt deprimat, fumez cand sunt nelinistit, cumpar lucruri scumpe care nu mi le permit pentru a arata lumii ca sunt valoros.

Asadar o prima parte a procesului terapeutic se va axa pe identificare problemei si gasirea motivatiei necesare pentru a realiza aceasta schimbare pana la capat. Procedeul aplicat de noi are denumirea de interviu motivational.

O alta parte a procesului se axeaza pe analiza problemei de fond, asa cum a fost exemplificat si mai sus, si gasirea de metode alternative de a face fata acesteia, alta decat dependenta actuala.

Tratamentul implica si o parte care analizeaza foarte atent procesul de recadere. Este cunoscut in adictii ca este un proces evolutiv cu suisuri si coborasuri. In de-a lungul terapiei incepem sa capatam putere din ce in ce mai mare pentru a face fata stimulilor din ce in ce mai puternici. Cand pe aceasta perioada de timp intalnim un stimul mai puternic decat nivelul nostru curent cu siguranta facem ceea ce am fost invatati sa facem de atata timp, si anume sa urmam cerinta dependentei. Pentru a diminua acest efect aplicam metoda de tretament numita “prevenirea recaderilor”. Aceasta este o metoda cu o eficienta crescuta pe care doar terapeutii Clinicii Aliat au invatat-o si o aplica cu succes.

Terapia este un proces pe terme lung, si de multe ori avem tendinta sa ne indepartam de la principala noastra problema si sa discutam pe seama problemelor mai mici. Alteori desii terapeutul depune eforturi considerabile nu suntem in postura sa putem sa evoluam in procesul terapeutic.

In aceste situatii apliam cu succes o varianta alternativa terapiei individuale, respectiv o tabara teraputica (rezidenta) sau introducerea in cadrul terapiei de grup unde iti poti gasii solutii la problema ta prin intermediul problemelor celorlalti.

Terapia de grup este metoda de terapie folosita cu precadere dupa o perioada initiala de terapie individuala. In perioada de terapie individuala te poti deschide mai usor catre o singura persoana si sa te confesezi ei. Astfel ca de pot aborda aici problemele legate de intimitate.

Ulterior depasirii acestei faze multe persoane gasesc foarte utla terapia de grup. Este destinata de regula persoanelor care au probleme in a accepta parerea unei singure persoane ca o solutie pt el/ea. De asemenea intampina dificultati in a se analiza pe sine si de aceea apreciaza gasirea solutiilor proprii prin gasirea de solutii pentru colegii din aceeasi situatie.