Cum imi controlez dependenta?
23 februarie 2017
Care sunt pasii de urmat?
23 februarie 2017

Cum ajuta medicamentele tratamentul adictiilor?

Nu exista un medicament minune. Este bine sa lamurim acest aspect de la inceput. In terapia dependentelor nu exista scurtaturi. Tot procesul trebuie parcurs si asimilat de cte tine pentru a avea cu adevarat efect in viitor.

Acestea fiind spuse, medicul poate sa te ajute prin prescrierea de medicamente. Acestea sunt de regula folosite pentru a te ajuta cu anumite stari  pe care le ai.

La Clinica Aliat nu folosim tratamente substitutive.

Medicamentele sunt menite sa te ajute sa stai departe de comportamentul tau de dependenta. In cazul alcoolului sa ramai treaz. Multe persoane nu pot renunta la comportamentul lor din cauza simptomelor ce apar in cazul incetarii, aparand aici fenomenul de sevraj.

Unele medicamente pot imita efectele drogului, alcoolului sau al altor substante, avand caracterul sa usureze renuntarea la consumul cu care esti obisnuit.

Medicamentele sunt prescrise de catre doctor in cadrul fazei initiale, iar dozajul acestora poate fi adjustat pe masura ce nu mai simti nevoie acestora.

Eliminarea substantelor gen droguri sau DETOX

Aceasta etapa este specifica doar dependentelor bazate pe consumul de substante. In prima faza a procesului de recuperare, corpul trebuie sa elimine substantele nocive cu care l-ati obisnuit. Aceasta perioada se numeste DETOX si vine de la dezintoxicare, desii unii specialisti o mai numesc si detoxifiere. Aceasta faza dureaza intre 1 si 2 saptamani, depinzand de tipul de substanta consumata si de individ.

A face fata simptomelor eliminarii substantelor nedorite din organism este adesea partea cea mai solicitanta din DETOX. In timpul acestei faze, fostii consumatori au tot felul de simptome neplacute.

Unele din acestea pot fi:

 • Anxietatea
 • Greata
 • Dureri musculare
 • Depresie
 • Transpiratii
 • Convulsii

Diferite medicamente se folosesc pentru a trata aceste simptome diferite. Unele dintre medicamentele pe care medicii le prescriu include:

 • Aceste medicamente reduc anxietatea si comportamentul iritant. Anxietatea este un simptom des intalnit cand se elimina diferite substante , cu precadere la droguri. Ele au un efect sedativ, care ajuta si in cazul alcoolului. Doctorii sunt foarte atenti cand prescriu aceste medicamente pentru ca, la randul lor, creaza dependenta.
 • Fara substantele pe care le ingereaza, o persoana dependenta nu poate produce cantitatea necesara de chimicale care induc fericirea in creierul lor. Pentru ca s-au bazat pe substanta respectiva sa le induca fericirea pentru o perioada mai lunga, de regula capata o stare depresiva in etapa de DETOX. Antidepresivele ca Zoloft sau Prozac pot ajuta sa amelioreze aceste simptome pana cand creierul este din nou capabil sa produca singur chimicalele necesare inducerii fericirii.
 • Este folosit in tratamentul alcoolului si al substanteleo opiate. Aceasta ajuta la reducerea transpiratiei, a crampelor, a durerilor musculare si anxietatii. De asemenea poate stopa tremuratul si convulsiile.

Medicamente specifice adictiei de alcool

Consumul exagerat de alcool zilnic, practicat o vreme indelungata poate prelungi durata simptomelor mai sus mentionate, acestea rezistand pana luni de zile. Acest fenomen se numenste sindrom post-acut prelungit(paws). Terapia de suport poate usura efectele acestui diagnostic si poate schimba comportamentul pacinetului sa nu mai poata ingera alcool. Aceste medicamente vin sub forma unor pastile ce se administreaza zilnic.

Medicamentele includ:

 • Aceasta blocheaza receptorii creierului care produce efectele placute ale alcoolului. De asemenea diminueaza si instinctul de a mai bea. Naltrexona poate provoca greata sau dureri de cap. Poate fi administrata prin injectii o data pe luna.
 • Acest medicament usureaza suferinta emotionala si fizica cauzata de dependenta de alcool. Fostii consumatori de alcool pot incepe sa ia Acamprosate dupa ce au terminat perioada de DETOX. Medicamentul reduce instinctul de a mai bea prevenind sentimentele negative ca anxietatea si depresia
 • Acesta a fost primul medicament aprobat pentru dependenta de alcool. Daca o persoana care ia acest medicament bea, va experimenta stari negative ca greturi si varsaturi. Ideea era ca perosnele nu vor mai bea daca acest lucru ii face sa se simta rau.

Medicamentele specifice heroinei si substantelor opiate

Opiatele includ heroina, morfina si anestezice narcotice precum oxycotin. Heroina si substantele opiate usureaza pofta si simptomele DETOX-ului. De regula aceste medecamente se gasesc sub forma de tableta si se administreaza zilnic.

Unele persoane pot simtii efectele negative ale detox-ului doar o saptamana, in timp ce altele pot fi afectate timp de mai multe saptamani si in unele cazuri chiar luni de zile. Medicamentele substitutive pe termen lung pot stopa pofta si sindroamele post acute prelungite. Fostii consumatori pot beneficia de aceste medicamente atata timp cat le este necesar.

Medicamentele pentru heroina si opiate pot fi:

 • Metadona este o substanta opiata folosita pentru adictii moderate sau severe. Functioneaza prin blocarea receptorilor creierului la fel ca heroina si analgezicele, dar nu ofera si senzatia drogurilor. Astfel ajuta la suprimarea poftei si a simptomelor de renuntare. Metadona este folosita cu grija deoarece multe persoane au devenit dependente de metadona, in detrimetul heroinei sau al analgezicelor. Centrele care furnizeaza metadona o fac de regula in portii zilnice pentru a prevenii abuzul.
 • Medicamentul functioneaza in aceeasi maniera ca si metadona, doar ca nu este ata de atent supravegheata deoarece capabilitatea lui de a crea dependeta este redus.
 • Naltrexona functioneaza pentru tratamentul dependentei de substante opiate cat si pentru tratamentul dependentei de alcool. Stopeaza nevoia de a mai bea sau consuma substante. Functioneaza in cazul ambelor dependente deoarece alcoolul si substantele opiate folosesc acelasi receptor din creier.

Atentionare!

Unii dintre voi considera sa-si faca tratamentul DETOX de unii singuri. Nu doar ca este mult mai greu dar este si periculos fara supravegherea unui medic. Detoxul medical este cea mai buna cale de a elimina dependenta cauzata de substantele din organism intr-un mediu confortabil si sigur.

Este totusi un proces chimic in care este necesara prezenta unui medic pentru a monitoriza, pulsul, temperatura, ritmul respiratiei si nivelul fluidelor. Rolul medicului este de a elimina durerile pacientului prin adjustarea nivelului medicatiilor conform cu nevoile pacientului.

Daca tu sau o cunostinta de-a ta consideri ca aveti nevoie de un tratament pentru DETOX sunati la 0727880447 pentru a va referii catre unul din centrele noastre partenere.