In ce consta tratamentul?
23 februarie 2017
Cum ajuta medicamentele tratamentul adictiilor?
23 februarie 2017

Cum imi controlez dependenta?

Cum imi controlez dependenta?

S-ar putea sa nu ti se para important, dar vei avea nevoie de tot sprijinul pe care il poti obtine in timpul calatoriei tale pentru a depasi dependenta. Pentru ca sunt multi oameni asemeni tie, care se lupta cu dependentele, exista mai multe institutii – printre care si clinica noastra – care iti poate fi sprijin, ajutandu-te sa ramai motivat si incurajandu-te sa incerci din nou, daca initial ai esuat.

Exista un set de elemente declansatoare care te fac in mod automat sa doresti sa-ti reiei obiceiurile. De exemplu, daca esti dependent de alcool, s-ar putea sa fie dificil sa mergi la restaurant sau la petreceri fara a simti o nevoie puternica de a bea. Sau, daca esti dependent de jocurile de noroc, faptul ca langa serviciu sau langa casa ai un cazino s-ar putea sa te simti ademenit sa te opresti. Stresul este adesea un factor declansator pentru toate tipurile de dependente. Anumite situatii, cum ar fi petrecerile, ar putea actiona ca declansatori. Chiar si anumite persoane pot fi un factor declansator.

Elimina tentatiile din casa, masina si de la locul de munca. Scapa de toate obiectele care ar merge impreuna cu obiceiul (de exeplu, cafeaua cu tigara), precum si alte elemente care iti amintesc de dependenta. Stai departe de oameni, locuri si lucruri care te fac sa vrei sa te intorci la vechile tale obiceiuri.

Ia in considerare inlocuirea obiectelor cu elemente care ajuta sa te simti pozitiv si calm. Cumpara cateva carti bune sau DVD-uri (cu conditia ca acestea sa nu aiba un continut care ar putea actiona ca un factor declansator). Daca tu crezi ca te ajuta, redecoreaza casa, rearanjeaza mobila etc. Toate acestea iti dau sentimentul unui nou inceput.

In cazul in care ai nevoie de distragerea atentiei de la dependenta, incearca un nou hobby, iesi cu prietenii, fa sport. Activitatile de grup te pot ajuta sa iti faci prieteni noi si sa incepi un nou capitol din viata ta, in care dependenta nu este parte.

Durerea fizica si mentala a renuntarii la dependenta este reala. Nu asculta insa vocea care iti spune sa renunti pentru ca te simti rau. In cele din urma, toata durerea va fi spre binele tau.

Fa ceva frumos pentru tine, atunci cand iti atingi obiectivele pe care ti le-ai propus, o recompensa oricat de mica. O meriti!

Daca iti este util acest articol, recompenseaza-ne cu un Like