Terapia cognitiv comportamentala
20 martie 2017
terapia holistica
Terapia holistica
20 martie 2017

Terapia biofeedback

Terapia biofeedback

Ce este terapia biofeedback? Sa inveti cum sa controlezi functiile involuntare, cum ar fi respiratia si frecventa cardiaca, te poate ajuta, ca persoana care lupti cu dependenta, sa te simti mai puternic pe drumul spre recuperare.

In timpul terapiei biofeedback, senzori electronici conectati la un dispozitiv medical special sunt plasati pe pielea pacientului. Acesti senzori ofera profesionistilor feedback-ul medical cu privire la semnele bio a pacientului. Informatiile biofeedback pot fi transmise inapoi persoanelor dependente sub forma de sunete, imagini sau flash-uri de lumina, ajutand la relaxare si pentru a controla modul in care corpul raspunde la situatii stresante.

Terapia biofeedback si tratamentul dependentei

Terapia biofeedback poate ajuta persoanele dependente sa inteleaga functiile lor involuntare. Multe dintre functiile noastre corporale apar fara a fi nevoie sa ne gandim la ele. Cand esti nervos, tensionat sau sub stres emotional sever, aceste functii involuntare te pot pune in dificultate. Terapia biofeedback urmareste modul in care organismul reactioneaza in mod inconstient la tensiunea fizica si emotionala.

Terapia biofeedback urmareste functii involuntare, cum ar fi:

  • Rata de respiratie
  • Ritmul cardiac
  • Temperatura pielii
  • Tensiunea arteriala
  • Transpiratia
  • Contractiile musculare

Exercitii de terapie biofeedback

Meditatie Mindfulness – este un exercitiu axat pe eliminarea emotiilor si gandurilor negative prin concentrare si linistire

Relaxarea progresiva musculara – persoanele care sufera de dependenta se concentreaza pe eliminarea tensiunii din muschii tensionati peste masura din corp, cate o grupa musculara pe rand.

Imagini ghidate – directionarea gandurilor catrea linistire, imagini pozitive si scenarii de relaxare  a corpului si mintii

Terapia biofeedback este administrata de medici specialisti in domeniu care folosesc aparatura specializata. In romania se practica mai putin acest tip de terapie. Pentru cei interesati internetul ofera destul de multe informatii. De asemenea se gasesc si applicatii pe telefonul mobil pentru a ajuta in acest sens.

De regula, de-a lungul timpului, consumul constant de droguri sau alcool poate altera fluxul undelor celebrale. Aceasta activitate atipica induce de multe ori starile de anxietate si depresie, care pot duce la recaderi.