Voi putea sa ii ajut pe altii? Dupa vindecarea dependentei meleș confruntarea tentatiilor
Voi putea sa ii ajut pe altii?
23 februarie 2017
Cum se va schimba viata mea
Cum se va schimba viata mea?
23 februarie 2017

Voi avea recaderi? Recidiva

Voi avea recaderi? Recidiva

Voi avea recaderi?

Recidiva este o parte comuna a procesului de recuperare de orice dependenta. In timp ce recidiva este frustranta si descurajanta, ea poate fi o oportunitate de a invata din greseli, de a identifica ce declanseaza recaderea si de a corecta cursul tratamentului.

Cu toate ca recidiva este mult mai probabila in primele 90 de zile de recuperare, pericolul este intotdeauna acolo. Daca lucrurile merg bine, este posibil devii un pic prea increzator in tine. Ai putea avea suficienta incredere incat sa consideri ca vei putea merge din nou la bar cu prietenii si sa bei “doar o data”, sau promitandu-ti ca vei bea doar cafea sau o bautura racoritoare. Singura modalitate de a te proteja impotriva recidivei este de a recunoaste ca vor fi zile bune si zile rele. Ratele de recadere pentru persoanele dependente de substanta sunt similare sau mai mari decat ratele de recidiva pentru boli cronice medicale. De exemplu, rata de recidiva pentru abuzul de droguri este de 40% pana la 60%, 50% pana la 60% pentru hipertensiune arteriala si 90% pentru abuzul de alcool*.

Daca ai fost vreodata dependent de abuzul de substante – droguri sau alcool – este esential ca abstinenta sa fie pentru tot restul vietii tale.

Care sunt cauzele recidivei?

Diverse cauze pot declansa recidiva.  Cauzele pot fi diferite pentru fiecare persoana. Unele comune includ:

  •   stari emotionale negative (furie, tristete, traume sau stres)
  •   disconfort fizic (durere fizica)
  •   testarea controlului personal („Eu pot bea un singur pahar si atat”)
  •   ispite sau dorinte puternice (pofta de a utiliza)
  •   conflictul cu alte persoane (certile familiale, de ex)
  •   presiunile sociale (situatii in care cei din jur folosesc acea substanta)
  •   petrecerile (distractie cu prietenii sau familia)

In timp ce esti in stadiul incipient de recuperare, este normal sa experimentezi sentimente de vinovatie, rusine si sa ai resentimente. Dupa o recidiva, aceste sentimente pot deveni atat de intense, incat sunt de nesuportat. Recunoaste ca este normal sa te simti vinovat ca nu ai putut continua recuperare, rusinea pe care o ai ca i-ai dezamagit pe cei dragi tie sau chiar resentimentele fata de ei. Treci peste acest moment. Ai avut o recidiva; sau mai multe. Asta nu insemna sfarsitul lumii sau ca niciun ajutor nu-ti mai este de folos. Ai nevoie doar de sistem de sprijin mai bun sau de ajutor pentru a face fata unei alte crize majore. Ideea este ca nu renunti.

Solicita asistenta din partea consilierului, ca parte a programului de tratament de recuperare a dependentelor. In afara de consilierea individuala, sesiunile de consiliere de grup, cu persoane care au cunoscut recaderea, se pot dovedi benefice. Suna la 0727880447 pentru a afla mai multe detalii.
 
Daca iti este util acest articol, recompenseaza-ne cu un Like